Rodex Pomsky Nederland

Nr. 1 Pomsky fokker in Nederland

Update 18-02-2024 Geboren, Beschikbaar.

Welkom op onze website van.
Rodex Pomsky & Arctic Spitz Nederland.
rodexpomsky@gmail.com

Wij zijn NPSC Fokkers en voldoen aan de eisen van de Nederlandse Pomsky club

www.pomskyclub.nl

1e geregistreerde ASVNL Arctic Spitz & NPSC Pomsky club fokker van Nederland en Europa

Zowel de Pomeranian als de Siberische Husky behoren tot de FCI groep 5, d.w.z. tot de ´Spitsen en oertypen´. De Pomeranian is een hondenras van het Spitz-type dat genoemd is naar de regio Pommeren in Noordwest-Polen en Noordoost-Duitsland in Centraal-Europa. De Pomeranian wordt vanwege zijn kleine formaat geclassificeerd als een speelgoedhondenras en stamt af van grotere honden van het Spitz-type, met name de Duitse Spitz. In de jaren ´70 richten meer en meer fokkers zich voor het eerst op de mini-Spitz. Het ras is vanouds populair in Amerika en Groot-Brittannië. Daar is ook de naam ´King of Toys´ bekend, wat zo veel als ´koning van de Spitzen´ betekent. De Siberische Husky hoort samen met de grotere Alaskan-Malamute tot de typische sleehonden van het Noorden.

Pas sinds een paar jaar kruizen hondenvrienden beide rassen doelbewust met elkaar om de Pomsky te fokken. Sinds 2015 is de populariteit van dit hybride ras in hoog tempo gestegen. De reden daarvoor zijn vooral de noordelijke voorouders: veel mensen vinden husky’s fascinerend, echter is er voor het houden de nodige aandacht vereist. De viervoeters hebben een eigen wil en hebben bovendien veel beweging nodig om voldoende actief te zijn. Zelfs sportieve hondenbezitters bereiken dan snel hun grens. Samen met de Pomeranian moet de schoonheid van de Husky met het adaptieve karakter van de kleine soortgenoot samenkomen.

Bij de eerste generatie zijn de eigenschappen van honden echter nog niet te voorspellen. Pas na de tweede en derde generatie kunnen de aard en het uiterlijk van het ras via een langzaam selectieproces en met veel wetenschap puur gemaakt worden. Aan dat hele proces beginnen helaas maar weinig fokkers. Daardoor is de Pomsky nog steeds een kruising waarvoor idealiter twee raszuivere ouders van verschillende rassen nodig zijn. Dat is wat de definitie van een puur ras inhoudt. In Europa is gekruisde fokkerij nauwelijks bekend, maar in Amerika is dit heel populair. Veel hondenvrienden noemen de Pomsky ook wel ‘Huskarian’.

Arctic Spitz is het vervolg op de Pomsky.
De Pomsky is Husky x Pomeranian maar met de Arctic Spitz gaan we het ras verfijnen dat we echt de Mini Husky gaan krijgen met de naam Arctic Spitz wat is Amerika al gebruikt wordt bij IPA en in Amerika zijn ze bezig de naam Arctic Spitz in het AKC te krijgen.
Wij gaan het stukje NL opnemen wat betreft de Arctic Spitz.

Wij zullen met de Arctic Spitz een andere weg gaan bewandelen als fokker zijnde en dat is dat er strenge regels gevoerd gaan worden met betrekking op erfelijkheid en een aankomende rasstandaard.
We zijn met een club fokkers en liefhebbers bezig dit in kaart te brengen.
met als doel een mooie Arctic Spitz dus de Mini Husky te fokken.
Via onze club komt er een adviesraad die bestaat uit ervaren fokkers en een dierenarts.